de abessijn2019-01-31T14:31:06+01:00

Over de abessijn

Herkomst

De abessijn is één van de oudste kattenrassen. Het ras lijkt qua uiterlijk erg op de afbeeldingen en beeldjes van katten die voorkomen in het Oude Egypte.
Deze laten een elegante kat zien met een gespierd lichaam, een mooi gewelfde nek, grote oren en amandelvormige ogen.
De Egyptenaren, in de tijd van farao’s en piramidebouwers, vereerden boven alles de zon (de god Ra). Hij was de hoogste van alle goden, de vader van de farao, de schepper der dieren, beschermer van de oogst. De katers golden als zijn incarnatie en de poezen werden vereenzelvigd met het zonneoog. Daarom dragen veel kattenfiguren een scarabee op hun kop of borst, als symbool van de opgaande zon.
Wie Egypte kenner is weet dat de scarabee (mestkever) het symbool was van de vruchtbaarheid. Het is daarom niet verwonderlijk dat de abessijn, die op hun kop het teken van een scarabee weergeven, in het vroegere Egypte vereerd werden. Ook het karakter van de abessijn, liefhebben en zonaanbidden, gaven daar aanleiding toe.

De abessijn stamt van een wilde Afrikaanse kat gelijkend op de wilde kat uit Noord Afrika, genaamd Felis Lybica.

Felis Lybica

Rond 1868 werd het eerste dier met een apart getickt tabby patroon, genaamd Zula, meegenomen naar Engeland. Het is aannemelijk dat de huidige abessijn afstamt van een fokkerij in Engeland met dit soort dieren.

Uiterlijk

De abessijn heeft een sierlijke, koninklijke lichaamsbouw met grote, gematigd puntige oren en amandelvormige, expressievolle, stralende ogen. De ogen kunnen van goudkleurig tot groen zijn. Ze zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied.
De poten zijn elegant en fijngebouwd. De voetjes zijn klein, ovaal en compact. De abessijn geeft de indruk hoog op de poten te staan. De staart is stevig aan de aanzet, redelijk lang en loopt geleidelijk uit in een punt. Verder heeft de abessijn een zachte, zijdeachtig aanvoelende vacht die glanzend is en fijn van structuur. De vacht wordt gekenmerkt door een dubbele of zelfs driedubbele bandenmarkering (ticking) van elke afzonderlijke haar, waarin bij de oorspronkelijke wildkleur zwart, rossig en zandkleur elkaar afwisselen. Tegenwoordig zijn er meerdere kleuren onder de abessijnen, waaronder sorrel, blauw, zilver, chocolate en fawn. Ook heb je naast de korthaar een langhaar-variant, de somali genoemd.

Karakter

Abessijnen behoren tot de meest intelligente kattenrassen. Ze zijn beweeglijk, supersnel, eigengereid, extravert, een gezelschapsdier en erg ondernemend. Er is geen vrolijker, warmer of zonniger kattenras denkbaar. Het zijn persoonlijkheden maar niet hooghartig, elegant, opgewekt, en niet luidruchtig aanwezig. Zij knuffelen en spinnen graag en zijn trouwe kameraden voor het leven. Alleen zijn is voor abessijnen niet aan te bevelen. Ze vormen een onderdeel van het gezin en willen hun leven dan ook graag met je delen. Ze betrekken je in hun spel en dollen graag in de ruimste zin van het woord zonder vervelend of luidruchtig te zijn. Waar je bent is ook je abessijn om er bij te horen of mee te doen. Als de Egyptische katten in het tijdperk van de farao’s een lichtpunt in je leven.
Abessijnen zijn kieskeurige en gevoelige dieren. Ze hechten heel erg aan hun baasje, meer nog dan aan hun woonomgeving. Ze zitten graag hoog en klimmen met veel plezier naar het allerhoogste plekje in huis.

Contact

Wilt u meer weten over dit geweldige ras of misschien zelf een abessijntje in uw huis verwelkomen? Wees dan welkom en neem contact met mij op.

Contact
Abessijn Cattery Erendil Nestje Kittens

Harpers Weekly, 1872, vermeldt dat de abessijn
uit Ethiopië (het voormalige Abessinië) komt.

Abessijn Cattery Erendil Nestje Kittens

De ogen zijn omrand door een fijne donkere lijn,
omcirkeld door een lichter gekleurd gebied

Abessijn Cattery Erendil Nestje Kittens

Abessijnen behoren tot de meest intelligente kattenrassen

CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
SUBSCRIBE NOW
TO GET SPECIAL OFFERS